T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / POLATLI - Polatlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Makine Teknolojisi

 

 

 

 Makine Teknolojisi alanı; klasik ve bilgisayar kontrollü üretim tezgâhlarında makine imalatı işlemlerini yapma, kalıplama teknikleri, sac metal kalıpları, hacim kalıpları ve iş kalıpları imalatı yapma, iki ve üç boyutlu makine ve mekanizmaları çizimlerini yapma, makinelerin temel bakım ve onarımını yapma, mermer kesme ve işleme tezgâhlarında imalat işlemlerini yapma, endüstriyel döküm ve kalıplama tekniğine uygun üretime yönelik modelleme ve prototiplerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

İnsanın hayat standartları, teknolojik gelişmelere paralel olarak artmaktadır. Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve uygulayan ülkelerde insan hayatının kolaylaştığı gözlenmektedir. Hayatın kolaylaşması da insanın kendisine ve çevresine daha fazla zaman ayırmasını sağlar.

Makine Teknolojisi alanı ekonomik kalkınmanın temelini oluşturur. Tasarım ve üretim yapan her sektöre hitap eder. Gelişen teknoloji ve üretim teknikleri tasarım ve üretimde makinenin önemini artırmıştır. Getirisi ve katma değeri ile ekonominin lokomotifi durumundadır.

Alanda istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki kalifiye eleman ihtiyacı fazladır. Dolayısıyla iş istihdamı sıkıntısı söz konusu değildir. Alanda çalışanların gelir seviyeleri ülke standartlarına göre iyidir.

 

 Alanımız Anadolu Teknik Lisesi ve Anadolu Meslek Lisesi Programlarında Bilgisayarlı Makine İmalatı ve Endüstriyel Kalıpçılık dallarında eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

       Alanımızda 108 Anadolu Teknik Lisesi ve 203 Anadolu Meslek Lisesi olmak üzere toplam 311 öğrenci ve 15 öğretmen ile eğitim yapılmaktadır.

            BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATI DALI

Tanımı: Bilgisayarlı makine imalatçısının sahip olduğu, klasik ve bilgisayar kontrollü üretim tezgâhlarında makine imalatı işlemlerini yapma yeterliklerin kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Makine teknolojisi alanında Bilgisayarlı Makine imalatçı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

ENDÜSTRİYEL KALIP DALI

Tanımı: Endüstriyel kalıpçının sahip olduğu, sac metal kalıpları, hacim kalıpları ve iş kalıpları imalatı yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır

Amacı: Makine Teknolojisi Alanında Endüstriyel kalıpçı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATI DALI (CNC) ATÖLYESİ

        Bilgisayarlı Makine İmalatı Dalı (CNC) 15.12.1997 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı ve Ortadoğu Rulman Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ORS) ile Almanya Çalışma ve Sosyal Düzen Bakanlığı adına CNC Zentrum Hamburg firması arasında düzenlenen, protokol uyarınca 1998–1999 öğretim yılında proje bölümü olarak eğitim ve öğretime açılmıştır.

 

    Bu protokol uyarınca ve Ortadoğu Rulman Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ORS) tarafından yaklaşık 2000 m2 kapalı alanı bulunan bir bina yaptırılmış, eğitimde kullanılacak her türlü donanım makine ve teçhizat ilgili şirket tarafından karşılanmıştır. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından da   makine ve teçhizat tahsis edilmiştir.  

 

29-06-2020

 

29-06-2020

 

Atölyemizde, bilgisayarlı kontrol ünitelerine sahip CNC tezgâhlar bulunmaktadır. Bu tezgâhlar rakamlar ve harflerden oluşan, özel olarak yazılan programlar ile kontrol edilerek, makine parçalarının istenen ölçü ve kalitede seri olarak üretilmesiyle ilgilidir.

 

Bölümümüzde öncelikle el tesviyeciliği, torna, freze, matkap gibi üniversal elle kontrol edilebilen tezgâhlardan oluşan ve talaş kaldırma yöntemlerinin öğretildiği, el becerilerinin kazandırıldığı bir atölyede eğitim verilmektedir.

 

29-06-2020

         

29-06-2020

 

Bir üst sınıfa geçen öğrencilerimiz CNC torna ve freze tezgâhlarında programlama, CNC tezgâhlarının kullanımı ve iş parçalarının üretimi konularında uygulamalı eğitim almakta, Bilgisayar destekli tasarım (CAD) dersleriyle parçalarının resimlerini tasarlamakta, Bilgisayar destekli üretim (CAM) ile transfer edilerek ya da ISO yöntemiyle programlanan makine parçalarının üretimi  yapılabilmektedir.

 

 29-06-2020

 

 29-06-2020

 

29-06-2020

 

 Anadolu Meslek Programındaki 12. sınıf öğrencileri 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu uyarınca atölye beceri eğitimlerini işletmelerde gerçekleştirmektedirler.

Bölümümüzde uygulamalı CNC tezgâh eğitiminde kullanılan 2 adet CNC torna tezgâhı, 2 adet CNC dik işleme merkezi, 1 adet CNC delik taşlama tezgâhından oluşan CNC atölyesi ile CNC programlama ve bilgisayar destekli tasarım ve üretim (CAD-CAM) eğitiminin verildiği CAD-CAM simülasyon laboratuarı ve resim hane mevcuttur.

 

 29-06-2020

 

29-06-2020  
   
29-06-2020  

29-06-2020

 

ENDÜSTRİYEL KALIP DALI ATÖLYESİ

         Kalıp atölyemiz toplam 720 m² kapalı alan üzerinde 1 adet CNC dik işleme merkezi, 2 adet düzlem yüzey taşlama,1 adet silindirik yüzey taşlama,1 adet alet bileme tezgahı,3 adet freze tezgahı,1 adet torna tezgahı,1 adet eksantrik pres,1 adet hidrolik presten oluşan makine parkıyla, 1adet bilgisayar laboratuvarı,1 adet resim hane ve 1 adet derslik mevcuttur.

      Kalıp dalı öğrencilerimiz sadece Anadolu Meslek programında günümüz teknolojisine uygun olarak eğitimlerini almaktadırlar. Son sınıfta ise beceri eğitimlerini tamamlamak üzere küçük işletme ve fabrikalarda eğitimlerini sürdürmektedirler.

 

TEMEL İMALAT VE İMALAT İŞLEMLERİ ATÖLYESİ

      Bu atölyelerimizde toplam 800 m² kapalı alan üzerinde 13 adet torna tezgâhı,3 adet freze tezgahı 1 adet vargel tezgahı,1 adet testere tezgahı,3 adet matkap tezgahından oluşan makine parkıyla 1 adet bilgisayar laboratuvarı,2 adet derslik ve ayrıca ısıl işlem kısmından oluşmaktadır.

      2001-2006 yılları arasında döner sermaye çalışmaları kapsamında alanımız öğrenci ve öğretmenleri tarafından 136 adet PT30 sütunlu matkap tezgâhı,270 adet PT20 masa matkap tezgâhı ve 1350 adet PT10 minyatür matkap tezgâhı imalatı yapılmıştır. Ayrıca 2006 yılından itibaren CAD-CAM ve CNC konularında Milli Eğitim Bakanlığı adına merkezi hizmet içi eğitim kurslarımız alanımız öğretmenleri tarafından verilmektedir.

        Bölümümüzdeki öğrenciler, diğer meslek liselerinde olduğu gibi bir taraftan üniversite eğitimine hazırlanırken diğer taraftan da öğrendikleri beceriler yardımıyla işletmelerde kullanılan CNC tezgâhlarının programlanması, ayrıca diğer üniversal tezgâhlarda çalışabilme becerisini kazanarak ve bu tezgâhlarda makine parçalarının üretimi konusunda eğitim almakta ve iş hayatının ihtiyacı olan teknik eleman olarak mezun olmaktadırlar.
 
29-06-2020  
29-06-2020  

EĞİTİM VE KARİYER ALANLARI

Meslek lisesinden sonra ""Yükseköğretim Kurumları Sınavında" (YKS) başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur..

Eğitimini tamamlayarak iş hayatında gerekli yeterlilikleri kazanan meslek elemanları, makine teknolojisi ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilirler.

Bu mesleklerdeki elemanlar fabrikalarda, kendi atölyelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Bulundukları işletmelerde çalışanlarla iş birliği ve uyum içerisinde üretim yaparlar. Tasarım bürolarında bilgisayar ortamında, imal edilecek makine ekipmanını iki ve üç boyutlu olarak tasarlarlar. Tasarlanan makine veya sınai tesis ekipmanlarını imalat atölyelerinde CNC tezgâhlarında imal ederler.

Çalışma ortamları; iyi aydınlatılmış, havalandırılması ve yalıtımı iyi yapılmış, kısmen gürültülü, iş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili tedbirlerin alındığı, bireysel ve ekip çalışmalarının yapıldığı kapalı büro, atölye ve fabrika ortamlarıdır.

Makine Teknolojisi alanında eğitim almış kişiler, kamu veya özel sektöre ait işletmelerde (otomotiv, gemi, uçak, sınai tesisler) çalışabilecekleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler. CNC mekanik imalat atölyelerinde, kalıp ve prototip yapan imalathanelerde, imalat ve komple resimlerin tasarlanıp çizildiği bürolarda, mekanik bakım atölyelerinde, mermer ve model imalatı yapan işletmelerde iş bulabilirler.

 

 

 

Makine Teknolojisi

Öğretim Programları

Öğretim süresi

ÖNLİSANS

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi

2

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon

2

Doğal Yapı Taşları Teknolojisi

2

Elektrik Enerjisi Üretim, Dağıtım ve İletimi

2

Endüstri Ürünleri Tasarımı

2

Endüstriyel Kalıpçılık

2

Gemi Makineleri İşletme

2

Görsel İletişim

2

Grafik Tasarımı

2

İş Makineleri Operatörlüğü

2

İş Sağlığı ve Güvenliği

2

Kaynak Teknolojisi

2

Makine

2

Makine, Resim ve Konstrüksiyon

2

Mekatronik

2

Metalurji

2

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği

2

Oto Boya ve Karoseri

2

Otomotiv Teknolojisi

2

Raylı Sistemler Makine Teknolojisi

2

Sivil Savunma ve İtfaiyecilik

2

Sondaj Teknolojisi

2

Tahribatsız Muayene

2

Tarım Makineleri

2

Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi

2

Üretimde Kalite Kontrol

2

 

 

 

Makine Teknolojisi

Öğretim Programları

Öğretim süresi

LİSANS

Biyomedikal Mühendisliği

4

Endüstriyel Tasarım Mühendisliği

4

Enerji Sistemleri Mühendisliği

4

Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği

4

İmalat Mühendisliği

4

İş Sağlığı ve Güvenliği

4

Makine Mühendisliği

4

Mekatronik Mühendisliği

4

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

4

Otomotiv Mühendisliği

4

 
   

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.12.2012 - Güncelleme: 05.03.2025 23:34 - Görüntülenme: 7655
  Beğen | 18  kişi beğendi